2010-08-18

Venecijaneri

Venecijaneri su specifičan tip roletni koje mogu biti izrađene od drveta, plastike ili metala. Vrlo lako se podešavaju, tako da mogu vašoj sobi dati svetlost ili napraviti hladovinu, pružaju osećaj elegancije i harmonije u vašem domu. Metalni venecijaneri se češće koriste na poslovnim zgradama jer su dobra zaštita protiv krađa, visoke i niske temperature, lošeg vremena i požara. Njima se upravlja elektronski, a ne ručno.


Venecijaneri
Horizontalni oblik venecijanera koristi tanke tkane merdevine kojima omogućava letvicama da se otvaraju ili zatvaraju preko rotirajućeg valjka na koji je svaka letvica prikačena.

Vertikalni oblik venecijanera koristi uglavnom šire letvice, one se mogu zajedno pomeriti u jednu ili drugu stranu, kao i razdvojiti po sredini. Ovaj oblik venecijanera patentirali su Edward Bopp i Fredrick Bopp u Kanzas Sitiju.

Termin venecijaneri se obično koristi za opis skoro svih vrsta zaštita prozora kao što su roletne, želuzine, kapci prozora itd...

Venecijaneri smanjuju prodiranje sunčeve toplote u sobu, nekada su bili pravljeni čak i od trske i tkanine, a danas se najčešće prave od plastike ili metala.

Nekada su se venecijaneri ručno podešavali, a danas ih možete pomerati pomoću prekidača ili daljinskog upravljača i imati pristup čak i onim prozorima za koje ste mislili da su nedostupni  za korišćenje venecijanera.